Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?



Kuntoilusovellukset piinapenkissä

Urheilusuorituksia tallentavia sovelluksia käyttävät nykyään lähes kaikki älypuhelinten omistajat, jotka liikkuvat vapaa-ajallaan. Kaukana ovat ne päivät, jolloin ihminen poistui kotoa ilman kännykkää tai älykelloa. Vielä 10 vuotta sitten se oli täysin normaalia. Ilmiö ei välttämättä kerro puhelinriippuvuudesta, mutta aktiivikuntoilijat tykkäävät kerätä tietoa suorituksistaan. Mitä enemmän urheiludataa, sen parempi. Se tuntuu olevan nykytrendi.
 
Sports Tracker on yksi kuntoilusovellusten pioneereista, ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2004. Alun perin tämä hieno suomalainen keksintö julkaistiin vain Nokian kännyköille. Muutaman vuoden päästä sovellus oli yhteensopiva myös IOS-laitteille. Itse latasin ensimmäiset harjoitukset Sports Trackerille vuonna 2011 Iphonelle. 8 vuoden käytön ja yli 700 harjoitteen jälkeen halusin kokeilla jotain uutta sovellusta.

Strava tuli omaan käyttööni tammikuusta 2019. Viimeiseksi jäänyt harjoite Sports Trackeriin tuli tehtyä 30.12.2018. Jos muistelen aikaa taakse päin niin muistan, että vaihtamisen kynnys toiseen sovellukseen oli kieltämättä iso. Miksi sitten piti vaihtaa? Suurin syy vaihtamiseen oli mm. muiden Strava-käyttäjien suositukset ja enimmäkseen pyöräilyä sisältävät harjoitteeni.


Yksi erittäin hyvä(ehkä paras) ominaisuus Stravassa on ns. segmentit. Segmentit ovat reitillä olevia minimissään 300 metrin osuuksia, joissa sovellus mittaa GPS:llä kyseisen pätkän ajan. Segmenttejä voi luoda kuka tahansa Strava-käyttäjä joko julkiseksi tai yksityiseksi. Itselleni segmentit ovat todella hyviä motivaattoreita lenkille lähtiessä. Monesti ajattelen jo mielessäni ennen pyörän selkään hyppäämistä tiettyjä segmenttejä, jotka voisin käydä ajamassa. Usein tarkoituksena parantaa esim. 2 viikkoa aiemmin ajetun segmentin aikaa. Jos ajaa nopeimman ajan niin saa KOM(King Of Mountain) - tittelin. Seinäjoen suosituimmilla pyöräilyreiteillä tosin taso on niin kova ettei itsellä ole usein asiaa edes 10 parhaan joukkoon! Hauskaa on silti yrittää lyödä edes omia ennätyksiä ja tehdä uusia segmenttejä uusilta reiteiltä.
 
 

Keski-Suomen maastoissa Saarijärvellä tulee pyöräiltyä säännöllisesti. Siellä mm. terveyskeskuksen läheltä löytyy ylämäki, jollaista ei aivan joka lenkillä tule vastaan. Tämän segmentin pituudeksi olen määrittänyt 330 metriä, jossa nousua on 59 metriä(siis pelkkää nousua) ja keskimääräinen jyrkkyys 16,2 %!!! Etelä-Pohjanmaalla tuollaisista jyrkkyyksistä saa vain haaveilla. Mäki on niin jyrkkä ettei edes maastopyöräni 1-vaihde(välitysuhteella 32T-50) meinaa riittää. Tuo segmentti on juuri malliesimerkki siitä miten se motivoi lähtemään poluille, ainakin omalla kohdallani. Jos lämmittelisin hyvin ja ottaisin oikein hyvät vauhdit ennen segmentin alkua, saisinko paremman ajan? Kannattaako säästää jäljellä olevat voimat loppukirille? Mm. tällaisia ajatuksia joskus mietin lenkeillä segmenttejä "jahdatessani".
 
Stravassa pystyy seuraamaan kavereiden suorituksia ja antamaan "tsemppipeukkuja" harjoituksista. Sama toiminto löytyy toki Sports Trackeristakin, mutta ainakin omalla kohdallani suurin osa tutuista pyöräilijöistä käyttää ainoastaan Stravaa. Kavereiden karttaan piirtyneet reitit antavat hyvää vinkkiä itselleni seuraavalle lenkille ja jotkut käyttäjät saattavat myös tiedottaa esim. polun huonokuntoisuudesta tms.
 
Pari hyvää ominaisuutta Sports Trackerilta jäin silti kaipaamaan, mitä Stravasta ei löydy. Sports Trackerin harjoitehistoria ja niiden haku on huomattavasti parempi kuin Stravan vastaava. Edes Stravan selainversiossa ei pysty hakemaan/jaottelemaan erikseen esim. maantie- ja maastokilometrejä. Jäin myös kaipaamaan Sports Trackerin monipuolista puhepalautetta kun on ylittänyt tietyn virstaanpylvään. Esim. 10 kilometrin juoksilenkillä sovellus ilmoitti 1 kilometrin välein selkeät väliajat. Tällä tavoin treenasin muutama vuosi sitten puolimaratonin alle 2 tunnin tavoiteaikaan. Pitkään aikaan en ole käynyt "vauhtijuoksulenkillä", joten Stravan puhepalaute on saattanut päivitysten osalta parantua. 


Jos pitää suositella jompaa kumpaa sovellusta nimen omaan pyöräilijälle niin silloin ehdoton valinta on Strava. Jos taas liikkuminen paljon muutakin kuin enimmäkseen pyöräilyä niin sillon valitsisin Sports Trackerin. Stravan tuoreimmissa päivityksissä mm. sykemittarin yhdistyvyysongelmat on korjattu. Nyt tuo ominaisuus toimii paremmin. Aiemmin saatoin käyttää jotakin toista appia treenin tallentamiseen esim. Polarin tai Cateyen appia, josta harjoituksen pystyy latamaan jälkikäteen Stravaan.
 
Itse olen vielä toistaiseksi Stravan ilmaisversion käyttäjä. Maksullisessa versiossa on hieman enemmän ominaisuuksia, joita tosin en ole vielä kaivannut. Ehkä tuota maksullista versiota pitää vakavasti harkita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raul Hellbergin maailmanennätykset Seinäjoella

Pyörän tarroitus kotikonstein!