Ketjuöljyt

Tämä ei ole kaikenkattava postaus ketjuöljyistä vaan suositus niistä, joita itse tällä hetkellä käytän. Ketjua voi voidella vaikka millä aineella, mutta kannattaa käyttää ketjulle tarkoitettua voiteluainetta. Periaatteessa WD40 tai laakerivaseliinikin käy mutten suosittele käyttämään kumpaakaan . Molempia olen kokeillut huonoin tuloksin kun ei muutakaan juuri sillä hetkellä ollut saatavilla. Jotkut silti käyttää tuon tyylisiä aineita. Mikä niissä on vikana? Ketju kyllä pyörii ja toimii "väärällä" öljyllä, mutta alkaa keräämään lopulta enemmän likaa ja voiteluominaisuuskin katoaa ennen pitkää. Lisäksi erittäin likaista ketjua on hankalaa ja tympeää puhdistaa kun epäsopiva öljy jämähtää pintaan herkemmin.

Ketjun puhdistaminen on toinen tarina, josta voisin kertoa joskus myöhemmin uudessa kirjoituksessa. Yksinkertaisuudessaan ketju otetaan irti voimansiirrosta, liotetaan sopivassa puhdistusaineessa, putsataan ja laitetaan takaisin paikalleen. Ketjun pesemisestä saa aktiivisten pyöräilijöiden kesken paljon keskustelua aikaan. Jotkut "pesevät" ketjun irroittamatta sitä pyörästä. Itse en aina saa tuolla keinolla ketjua tarpeeksi puhtaaksi ja otankin usein ketjun kokonaan irti. 

Joka tapauksessa ketjun pitäisi olla mahdollisimman puhdas ennen ketjuöljyn levittämistä. Jotkut lisäävät olemassa olevan likakerroksen päälle vain lisää ketjuöljyä. Tämä tapa aiheuttaisi ainakin itselleni harmaita hiuksia. Se ei välttämättä riko ketjua, mutta lika ei tee hyvää ketjun nivelille.

Alla omia kokemuksia erilaisista ketjuöljyistä.

Muc-Off dry

+ Helppo levittää 

+ Hyvän hajuinen 

+ Luontoystävällinen

- Yksi voitelu kestää vain n. 150 km

- Sotkee voimansiirron jos laittaa liikaa

- Pienempi pullo kuluu nopeasti

Muc-Off wet

+ Helppo levittää

+ Hyvän hajuinen 

+ Luontoystävällinen tuote

- Kuluu kuivalla kelillä suht nopeasti pois siksi nimen omaan sadekelin öljy

- Kerää likaa helpommin kuin dry-versio

- Hieman tahmeaa

 Squirt chain lube

+ Vahamainen ketjuöljy

+ Helppo levittää

+ Kätevän kokoinen pullo

- Ei kestä mielestäni pakkas- eikä vesikelejä hyvin

- Ei löydy joka kaupasta

- Yksi voitelu kestää vain n. 150 km

Rex Domestique

+ Valmistaja lupaa jopa 500 km ajoa yhdellä voitelulla. Jos pullo riittää 30 voiteluun niin yht. siis 15.000 km yhdellä pullolla?!? Uskoisiko tuota...

+ Helppo levittää

+ Ei sotke voimansiirtoa muiden ketjuöljyjen tapaan

- Kallista, pienen pieni pullo maksaa lähes 20 €!!!

- Annostelu ainakin alussa hieman vaikeaa(laitanko liikaa vai liian vähän?)

- Pulloa pitää kunnolla puristaa, että öljyä tulee ulos.

 

Yhteenveto ketjuöljyistä

Kaikki em. mainitut öljyt ovat hyviä, joita voin suositella(ei maksettua kumppanuutta). Erikoismaininta Rexin öljystä, joka tuntuu pysyvän ketjussa erittäin hyvin, helposti yli 250 kilometriä. Endurance-tyyppisessä pyöräilyssä, jossa reissut ovat yli 100 kilometrin pituisia, ketjuöljy saisi mielellään pysyä mahdollisimman pitkään voitelevana. Muistan viime kesältä yli 200 km reissun, jossa Muc-Offin dry -öljyn voitelu loppui 150 km jälkeen ja ketjut alkoivat visertää kuin pikkulinnut. Squirt on hyvin saman kaltainen. Muc-Offin wet lube on taas hieman tahmainen öljy ja käytön jälkeen ketjun joutuu lähes aina pesemään, mutta vesikelillä asiallinen ja myös talvella todettu toimivaksi.

Vielä olisi testaamatta keraamiset ketjuöljyt, mutta näillä mennään toistaiseksi!

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?

Pyöräilyreppusuositukset!

Raul Hellbergin maailmanennätykset Seinäjoella