Pyöräily ulkomailla, 10 vinkkiä!

Rantaloma ja pyöräily on yllättävän helppo yhdistää. Jos olet kuten minä: tykkäät pyöräilystä, haluat tutustua uusiin maisemiin, olet seikkailunhaluinen, et jaksa maata koko viikkoa rannalla jne. Silloin suosittelen ehdottomasti pyöräilyä lomailun lisäksi. 

Matkakohteeni suuntautui tällä kertaa viikoksi Kreetan Hersonissokseen ja matkaseurueessa oli yhteensä 12 henkilöä. Tiesin kyllä jo ennalta ettei muut porukastamme tule pyöräilemään, mutta se ei minua haitannut. Olen tottunut pyöräilemään yksin myös ulkomailla. Buukkasin viikosta kolme päivää pyöräilyyn, vaikka toki enemmänkin olisi näkemistä/reittejä ollut.

Edellisillä ulkomaan reissuilla olen polkenut maastopyörällä, nyt olin ensimmäistä kertaa maantiellä. Kreetan maantiereiteistä ei tosin ollut hajuakaan. Onneksi löysin jo ennen reissua paikallisen pyöränvuokrausfirman nettisivuilta valmiita reittejä.

Laitoin sähköpostia CyclingCreta-sivustolle liittyen vuokrattaviin maantiepyöriin muutamaa päivää ennen reissua. Pikainen vastaus tuli ja suositus pyörän ennakkovaraamiseen, koska yleisimmät 54- ja 56- kokoiset pyörät saattavat olla menossa. Varasin hiilikuituisen BMC:n 54-kokoisella rungolla. Pyörässä oli ihan kelvolliset Shimanon 105-sarjan jarrut ja vaihteet. Tämän tyyppisissä olosuhteissa pitää olla hyvin toimivat vaihteet ja alamäissä hyvin toimivat jarrut. Piste. Ns. "rimpulapyöriä" en edes harkinnut.

Kohteeseen saapuessani viestittelin whatsappilla CyclingCretaan ja sovin pyörän noudosta. Itse pyörävuokraamo oli omasta hotellistani noin 7 kilometrin päässä, mutta hintaan sisältyi pyörän kuljetus hotellin eteen. Maksoin vuokran käteisellä ja sain pyörän haltuuni. Jes! Pyörässä oli valmiina Shimanon maantiepolkimet SPD-SL:t, omat pyöräilykengät oli siis mukana. Kypärän olisi saanut myös lainaan, mutta päätin ottaa senkin suomesta matkaan vaikka se veikin hieman tilaa matkalaukusta.

Olin ladannut Garminiin yli 10 Strava-reittiä, jotka löytyivät pyörävuokraamon nettisivuilta. Todella kätevää. Jos ihan totta puhutaan niin GPS:llä varustettu pyörän mittari on melkein pakollinen varuste ulkomailla pyöräilyyn josset satu tuntemaan reittejä ennestään. Valmiiksi ladattu reitti opastaa pyöräilijän juuri sinne minne pitääkin, vähän niinkuin auton navigaattori. Ilman GPS:ää pyöräily on hieman haastavaa, koska reitellä eksyy helposti. Lisäksi reittiin pystyy jo hieman ennakkoon tutustumaan, että tietää varata tarpeeksi juomaa/muita varusteita mukaan. Toki ilman pyöränmittariakin pärjää, onhan kännykässäkin on ihan kelvollinen GPS-karttaohjelma.

Tein kolmen päivän aikana yhteensä 5 eri pyöräreissua, joiden pituuden vaihtelivat 20 kilometristä vajaaseen 70 kilometriin. Toiveena oli ajaa myös yksi 100 kilometrin lenkki, mutta isojen korkeuserojen takia en päässyt sitä ajamaan. Nousut veivät yllättävän paljon puhtia pois. Pitää muistaa etten ole koskaan ajanut noin haastavilla maantiereiteillä. Kartalla reitti näyttää helpolta, mutta todellisuus saattaa olla jotain ihan muuta. Jyrkkien ja pitkien ylämäkien jälkeen tuli lopulta aina pitkiä laskuja joten esim. yli 600 metrin yhtämittainen nousu oli lopulta tietyllä tavalla palkitsevaakin.

Jälkikäteen mietin, että olisin voinut ottaa matkaan mukaan oman maantiepyörän, jolloin pyöräilypäiviä ei olisi tarvinnut ennalta miettiä. Nyt vuokrapyörän kanssa piti pyöräillä 3 peräkkäistä päivää. Omalle pyörälle olisi toki pitänyt hommata/lainata pyöränkuljetuslaukku ja Finnair olisi ottanut pyörän kuljettamisesta vajaat 100 euroa. Varmasti molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa. Ainakin vuokramaastopyörissä on harvoin hyvä tuntuma tai ne voivat olla loppuunajettuja. Nyt vuokraamassani BMC:n maantiepyörässä oli ihan ok osat(Shimano 105) ja geometriakin natsasi yllättävän hyvin omaan ajoon.

Sähköpyöriä on myös vuokrattavissa ulkomaan kohteissa, mutta jos rahkeet riittää perinteiseen maantiepyöräilyyn niin suosittelen ehdottomasti sitä. Tulet varmasti yllättymään positiivisesti miten hienoa maantiepyöräily ulkomailla voikaan olla!

Alla lupaamani 10 vinkkiä😊

1. Ota mukaan GPS:llä varustettu pyörän mittari ja mittarin teline. Näet reitin ja sijaintisi reaaliaikaisesti kartalta etkä eksy niin helposti. Josset omista GPS-mittaria niin varmista onko pyörävuokraamossa sellaisia.

2. Jos vuokraat pyörän paikan päältä niin ota yhteys vuokraamoon jo ennen reissua. Varaa pyörä valmiiksi jos tiedät valmiiksi päivät jolloin pyöräilet, näin et jää ilman pyörää!

3. Varmista minkälaiset polkimet vuokrapyörässä on, että osaat ottaa oikeanlaiset pyöräilykengät mukaan. Yleisin merkki on varmasti Shimano, mutta varmista onko pyörässä SPD vai SPD-SL:t. Maastopyörissä on toki melko varmasti flättipolkimet.

4. Ota oma kypärä mukaan jos se mahtuu matkalaukkuun. Ainakin itse tykkään ajaa omalla kypärällä vaikkei vuokrakypärissäkään välttämättä mitään vikaa ole. Matkalaukussa kypärän sisään kannattaa laittaa vaatteita niin saat hyödynnettyä "tyhjän tilan".

5. Välimeren kohteissa on paljon ylämäkiä ja nestettä kuluu normaalia enemmän. Ota pyörän pullotelineeseen sopivat pullot(mielellään 750 ml) mukaan kaksin kappalein. Toki kohteessakin niitä varmasti löytyy, mutta supermarketeissa saattaa olla enemmän limsapullon tyyppisiä pulloja eivätkä ne pysy kyydissä.

6. Paikallinen liikenne eroaa Suomen liikenteestä, kannattaa siis totuttautua siihen ja ajaa varovasti. Kannattaa ottaa varulta mukaan myös punainen takavalo(Esim. Bontrager Flare tms.) joka erottuu päiväsaikaan takana tuleville autoilijoille.

7. Lataa reitit valmiiksi pyörän mittariisi, jos sellaisia on saatavilla.

8. Ota ainakin 2 kpl pyöräilyhousuja ja -paitoja mukaan. Lenkin jälkeen voit pestä toiset ja jättää kuivamaan, toiset on näin ollen valmiina/kuivana ajoon seuraavalle päivälle.

9. Maisemia on hieno kuvata pyörän selästä, mutta muista että esim. alamäet ovat suhteellisen jyrkkiä jolloin yhdellä kädellä ajo on todella riskialtista. Itselläni on valjaat johon kännykän saa kiinni, tuolloin molemmat kädet pysyvät turvallisesti ohjaustangossa kiinni.

10. Vertaa hintoja: pyöränvuokraus vs. oman pyörän mukaan ottaminen. Ota huomioon, että pyöränkuljetushinnat vaihtelee maittain ja lentoyhtiöittäin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?

Pyöräilyreppusuositukset!

Raul Hellbergin maailmanennätykset Seinäjoella