Muutama sana pyöräilykengistä!


Omistan kuusi paria pyöräilykenkiä.

Mikä on paras pyöräilykenkä? Siinäpä vasta kysymys! Noista kuudesta parista olen lähiaikoina eniten tykästynyt nimen omaan flättikenkään. Miten tämä on mahdollista? Tämä on ollut yllätys jopa itselleni (!)

Olen käyttänyt lukkopolkimia/lukkokenkiä yli 15 vuotta ja pakko todeta etten voisi ajaa kokonaan ilman lukkopolkimia. Niiden makuun kun on päässyt niin paluuta ei ole, niin ainakin luulin. Maantiepyöräilyssä lukkopolkimet ovat käytännössä välttämättömät. Maastoajossa taas lukkopoljinta ei aina tarvitse. Varsinkin enduro- ja alamäkikuskit ajavat useinmiten vain flättipolkimilla.

 

Kolme erilaista lukkokenkää

Lukkopolkimien edut:

- Poljinosa on päkissä kiinni aina samasta kohdasta 

- Lisää tehoa kammenpyörittämiseen

- Itse polkimen keveys

 

Lukkopolkimien huonot puolet:

- Normaalilla kengillä ajo on hankalaa. Onnistuu kyllä, mutta hankalaa.

- Tekniikka pitää hallita hyvin, loukkaantumisriski.

- Pyörän päältä jalkautuminen hankalampaa vrt. flättipolkimiin

 

Flättikenkä
                                                

Flättipolkimien edut:

- Ajaminen onnistuu lähes millä tahansa kengällä

- Pyörän päältä jalkatuminen helpompaa vrt. lukkopolkimiin 

- Loukkaantumisriski on pienempi

 

Flättipolkimien huonot puolet:

- Polkemiseen ei saa niin paljoa voimaa vrt. lukkopolkimiin

- Jalkapohja saattaa luiskahtaa flättipolkimen pinnalta pois varsinkin märällä kelillä

- Ovat lukkopolkimia painavammat/isommat 

Talvipyöräilykenkä
                                                

Vielä muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitella lähteväni maastolenkille ilman lukkopolkimia. Nykyään toisessa maastopyörässäni on koko ajan flättipolkimet kiinni. Miksi? Oma ajaminen on nykyään todella monipuolista ja olen tullut siihen tulokseen, että flättipolkeminen soveltuu omaan ajamiseen todella hyvin.

Jäykkäpohjainen kenkä vs. löysäpohjainen kenkä

Pyöräilykenkä pitää valita aina sen mukaan millaiselle lenkille ollaan lähdössä. Joskus joutuu tekemään kompromisseja. Maantiekenkä on jäykkäpohjainen ja niillä on hankala kävellä/jalkautua. Pitkälle matkalle ei silti ole mahdollista laittaa tennareita, vaikka jalkautumista olisi paljon luvassa. Polkemiseen täytyy saada mahdollisimman paljon voimaa. Toisaalta täysin flätti kenkä tai jopa tennari on omiaan maastopoluilla, joilla pitää jalkautua monesti. Olen joskus tuskaillut jäykillä lukkokengillä maastossa ja todennut jälkeen päin, että flättikenkä olisi ollut parempi.

Arkikäytössä pyöräilykenkinä käytän nykyään enimmäkseen Leattin 1.0 flättikenkiä. Tämä siitä syystä, että ajan varsinkin kesäisin paljon fixillä. Fixissä ei ole lukkopolkimia vaan sträpit. Tällä Leattin kengällä kävely on huomattavasti mukavampaa eikä maastossapyöräilykään niillä hassumpaa ole. 

Käytä pyöräilykenkiä!

Jos pyöräilet paljon niin käytäthän pyöräilykenkiä? Lenkkarit toimii yhtälailla pyöräilykenkänä, mutta usein niiden pohjamateriaali on pyöräilykenkää pehmeämpää. Niiden pohjat kuluu ennen aikaisesti jos ajat ne jalassa pyörää. 

Suosittelen siis lämpimästi pyöräilyyn pyöräilykenkiä! Lukot tai flätit? Valitse ne jotka toimii omassa käytössäsi parhaiten 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?

Pyörän tarroitus kotikonstein!

Raul Hellbergin maailmanennätykset Seinäjoella