Älytraineri turha laite?

Nykyään monet kodin laitteet ovat "älyllä" varustettuja. Niin myös pyöräilijän harjoitusvastukset. Olen tähän asti harrastanut pyöräilyä lähinnä ulkona, sisäpyöräilyn pointtia en ole oikein koskaan ymmärtänyt. Käänteen tekevä muutos tuli tällä viikolla vastaan kun Elite Zumo älytraineri tuli taloon. Mitä?!?! Sisäpyöräilyhän on varmasti tylsää! 

...vai onko? 

Älytön traineri

Sisäpyöräilytaustaa itseltäni toki löytyy. Olen aiemmin polkenut ns. Netflix-trainerilla epäsäännöllisesti viime vuodet. Tähän "älyttömään" traineriin asennetaan oma maantiepyörä akselistaan kiinni. Takakiekkoa ei irroiteta vaan rengas pyörii rullan päällä. Rullan vastusta voi säätää kevyestä raskaaseen manuaalisesti. Kyseisessä trainerimallissa ei ole mitään vikaa. Kilometrit, nopeus, kadenssi ja jopa tehokin tallentuu Stravaan kunhan pyörässä on oikeat anturit.

Vanhan mallisella trainerilla saa yhtä lailla hien pintaan älytraineriin verrattuna, miksi siis vaihtaa älylliseen? Tätä en meinannut itse uskoa, mutta älytrainerin hommaamisen jälkeen alan pikkuhiljaa ymmärtää miksi niin moni pyöräilijä harrastaa sisäpyöräilyä.

Zwfit + älytraineri

Zwift on yksi tunnetuimmista virtuaalipyöräilyn apeista, joten päädyin sen käyttäjäksi. Valintaan vaikutti mm. se, että muutamat tutut pyöräilijät käyttävät sitä enkä ole juuri negatiivista palautetta kuullut. Zwiftiin pääsee tutustumaan 2 viikon ilmaisella kokeilulla, jonka jälkeen se maksaa 14,9 € per kuukausi. Alun perin oli kyllä tarkoitus etsiä ilmainen ohjelma, eihän itse älytrainerikaan ilmainen ollut. Positiivisen mielikuvan takia halusin silti ottaa Zwiftin käyttöön. Maksullista appia voi käyttää vaikka vain kuukauden kerrallaan. Tämä on hyvä, koska en ajatellut kesällä polkea trainerilla metriäkään ellei nyt jatkuvasti sada.

Apin käyttöönotto ja trainerin yhdistäminen oli yllättävän helppoa. Bluetooth-yhteydetkin lähti heti toimimaan. Latasin ohjelman sekä Iphoneen että läppäriin. Näyttönä toimii LG:n telkkari(32 tuumaa?), jossa on HDMI-liitäntä. HDMI on siksi tärkeä, että läppärin voi liittää piuhalla kiinni. Iphonen peilaus onnistuu Apple TV-purkin kautta. Apple TV:ta tai vastaavaa ei kuulemma suositella, koska tiedonsiirrossa saattaa olla viivettä. Molempia tapoja olen kokeillut pari kertaa enkä vielä osaa sanoa onko Iphonen "lagi" liian häiritsevä, ainakin apin käyttäminen pyörän päältä kesken ajon on helpompaa kännykällä kuin läppäriltä. 


Ensipuraisu älytrainerilla

Nyt takana on muutama lenkki tällä combolla ja täytyy kyllä myöntää, että yllätyin kuinka monipuolista sisäpyöräily älytrainerilla voikaan olla! Trainerin moottori esim. lisää automaattisesti vastusta sitä enemmän mitä jyrkempi ylämäki on vastassa. Olen tietysti ehdottomasti ulkopyöräilyn kannattaja, mutta pihalla kun ei aina paista aurinko ja loskassakaan ei huvita kampia pyöritellä, vaikka siitäkin on tietyllä tavalla joskus jopa nauttinut(!). Vaihtelu virkistää. Todellakin. Trainerin selkään voi hypätä lyhyelläkin varoitusajalla eikä kotoa tarvitse poistua mihinkään(vrt. jos esim. lähin sisäpyörä löytyy kuntosalilta 5 km päästä).

Zwiftistä löytyy erittäin(paino sanalla erittäin!) kattava treeniohjelmisto: lyhyttä, pitkää, helppoa, vaikeaa, porukka-ajoa, sooloajoa, kisaa, tutoriaaleja yms. yms. Itse tein heti alkuun mm. FTP-testin, jossa määriteltiin kuinka kovaa tehoa pystyn ylläpitämään 20 minuutin aikana, sain tulokseksi 196 wattia. Niin kuin oikeassa maantieajossa niin myös virtuaaliajossa wattien seuraaminen todella keskeistä. Luulisin, että tuo 196 w vielä nousee tässä talven aikana kunhan saan enemmän treeniä alle.

Älytraineri turha laite? 

Ei missään nimessä😊

 

Lontoon lenkki 17,5 km
Tsemppiviestiä FTP-testissä

Wandering flats -lenkki 25,3 km



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?

Pyöräilyreppusuositukset!

Pyörän tarroitus kotikonstein!