Elämäni pisin pyörälenkki 327,7 km
300 kilometrin pyöräreissun suunnittelu alkoi jo maaliskuussa. Pisin tuohon asti polkemani lenkki oli 245 km viime kesältä. Tavoitteena oli tällä kertaa polkea Seinäjoen torilta Kuopion torille. Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Savoon. Lähtö sunnuntaina 4.7. aamulla aikaisin ja perillä Kuopiossa illalla.

Lauantaina illalla vielä viimeiset tsekkaukset pyörään: ketjuöljyjen lisäys, vaakaputkilaukun asennus, sähköisten laitteiden(mm. pyöränmittari, takavalo ja kännykkä) akkujen lataukset. Pullot täyteen vettä ja lisäksi mukaan banaaneja, geelejä ja urheilujuomajauheita. Kaikki valmiina aamua varten!

Kello herätti 4:30. Tarkoitus oli päästä mahdollisimman aikaisin liikkeelle. Lopulta pääsin lähtemään "vasta" viiden aikaan aamulla. Olisi ollut mukava lähteä kotoa suoraan pohjoisen suuntaan, mutta muutama lisäkilometri Seinäjoen keskustan suuntaan ei ainakaan alkumatkasta ollut pahitteeksi. Muutamaa minuuttia vaille kuusi aamulla käynnistin pyörän mittarini Seinäjoen torilla ja siitä elämäni pisin pyöräreissu pyörähti käyntiin.

Aurinko oli vielä kuudelta aamulla matalalla.

Hoisko, Alajärvi.

Alkumatka Lapualle kulki vaivattoman oloisesti noin 30 kilometrin keskituntivauhtia. Päivälle oli luvattu lämpöä lähes 35 astetta, joten pulloja saisi varmasti täyttää matkan varrella. Alajärven rajalle päästyäni pidin ensimmäisen taukoni Hoiskon Nesteellä. Matkaa oli taittunut tutuissa maisemissa jo 80 kilometriä ilman vastatuulta ja paahtavaa hellettä. Aamukahvit hörpittyäni ja pullot täytettyäni lähdin polkemaan Kyyjärven suuntaan ennen aamuyhdeksää. Tuossa vaiheessa koillisen suunnasta puhaltanut tuuli alkoi tekemään jo hiukan kiusaa. 

Cashew & Dr. Pepper toimii. Paletti, Kyyjärvi.

35 kilometrin päässä Kyyjärvellä juomapullot olivat taas tyhjät, näytti kuumuus tekevän pikkuhiljaa tehtävänsä. En normaalisti pidä toista taukoa näin nopeasti, mutta ennen Viitasaarea huoltoasemia ei yksinkertaisesti ole tien varrella, muuten pitäisi poiketa reitiltä esim. Kannonkoskelle. Täysillä eväillä sinistä tietä pitkin siis Viitasaarea kohti. Oli hieman yllättävää ettei asutusta tai edes pikkukyliä juurikaan tuolla välillä ollut. Kahdella juomapullolla piti pärjätä seuraavat 70 kilometriä.

Suurussalmi, Kannonkoski.

ABC Viitasaari.

Viitasaarelle päästyäni alkoi kropassa olemaan väsymisen merkkejä, matkaa oli kertynyt mittariin lähes 200 kilometriä. Tässä vaiheessa normaalisti pyöräreissuni olisi jo loppusuoralla, mutta nyt olikin vielä reilut 120 kilometriä poljettavana enkä ollut edes Savon puolella! Tuossa vaiheessa oli pientä epätoivoa perille pääsyn suhteen, mutta onneksi olin tullut jo edes yli puoleen väliin tavoitetta. Viitasaaren ABC:llä pidin hieman pidemmän tauon ja tarkoitus oli syödä ihan oikea lounas. Muitakin nälkäisiä reissaajia oli kuitenkin lähes ovelle saakka niin tyydyin kolmileipään, jäätelöön ja energiajuomaan. Ihmettelin hieman kun juttuihin tuli Tahko MTB:ltä palannut pyöräilijä, joka osottautui saman pyöräseuran jäseneksi ja tunnisti minut tutusta RIDEEP-ajopaidasta. Ns. siviilivaatteissa joskus seuran jäseniä voi olla haasteellista tunnistaa, koska useinmiten tapaamme yhteislenkeillä kypärät ja ajolasit päässämme.

Pohjois-Savon rajalla.

Viitasaaren ABC:lla olisin viihtynyt kauemminkin. Asema on aivan rannan tuntumassa hienolla paikalla. Ei auttanut kun lähteä taas polkemaan. Seuraavaksi Keiteleen suuntaan. Tuuli alkoi taas puhaltamaan enimmäkseen vastaan. Savon puolella ylämäet ei sinänsä olleet jyrkkiä, mutta niitä oli tiheässä. Mielestäni pahimpia yhdistelmiä pyöräilijälle on 2 prosentin nousu vastatuulella maustettuna. Jyrkemmässä mäessä tuuli ei yleensä pääse puremaan vastaan. Keiteleen lossisaarella oli loistava tilaisuus käydä uimassa tien vieressä olevalla uimarannalla Nilakka-järvessä(huom. ei Keitele-järvessä). Vielä pullot täyteen viereiseltä kahvilalta ja matka jatkui. Tuossa vaiheessa mittariini oli kertynyt 225 km.

Ahkiolahden kanava.

Lossisaaren jälkeen auringonpaiste jatkoi paahtamistaan. Tuntui ettei jano loppunut tuossa vaiheessa enää ollenkaan. Seuraava stoppi olisi vasta Maaningassa. Huomasin kyltin Ahkiolahden kanavan kesäkahvilasta, joka oli klo 19 asti auki. Paikalle päästyäni taisi kello olla jo viisi yli seitsemän. Onneksi erittäin ystävällinen kahvilanpitäjä antoi ostaa vielä pari pulloa juomaa ja täyttää toisen tyhjän pullon kylmällä vedellä. Minun ei siis tarvinnutkaan lähteä etsimään Maaningasta huoltoasemaa/kauppaa! 

Kuopion rajalla, tästä oli toki vielä n. 50 km matkaa perille(!)

Maaningan jälkeen seuraavana tuli vastaan Siilinjärvi. Siitä ei ollut enää pitkä matka Kuopioon, vain noin reilut 20 km. Pohjoisen suunnasta tuleva E63-tie vei moottoritien alkuun asti. Tilanne oli tämä: Puhelimen akku alkoi olla lopussa ja tietenkin omat voimatkin. Navigointiinkaan ei tahtonut riittää enää motivaatiota. Törmäsin samaan ongelmaan viime kesänä Vaasassa: moottoritien viitat on autoille merkattu hienosti missä suunnassa on kaupungin keskusta, mutta pyörätiet haarautuu eri suuntiin moottoritien alla/läheisyydessä ja piti turvautua kännykän GPS:ään. Itse asiassa tein reitin Garminin mittariinkin mutten kerennyt sitä vielä käytännössä testaamaan. Parin harhareitin jälkeen löysin oikean pyörätien Kuopion suuntaan. Voin kertoa, että tuntemattomassa kaupungissa suunnistaminen on väsyneenä pyöräilijänä erittäin tympeää hommaa!

Paikalliset toivottivat pyöräilijän tervetulleeksi.

Vaatimattomat 72 tuntia palautumisaikaa.

Uusien pyöräilyshortsien lahje pysyy taatusti paikallaan, todiste.


Lopulta pääsin kuin pääsinkin muutamien mutkien kautta perille Kuopion torille. Ensin piti löytää Mualimannapa, josta olin aiemmin nähnyt kuvia, vasta silloin voisin pysäyttää pyöränmittarini. Mittari pysähtyi lukemaan 327,7 km. Muutama paikallinen otti Kahjon Fillaristin ystävällisesti vastaan Kuopioon.

Huh huh, olipas pitkä reissu! 


Reitti: Seinäjoki-Lapua-Kyyjärvi-Viitasaari-Keitele-Maaninka-Siilinjärvi-Kuopio


Reitin pituus: 327,7 km
Ajoaika:12 tuntia 2 minuuttia
Kokonaisaika taukoineen: 15 tuntia 45 minuuttia
Keskikadenssi: 75 rpm
Maksimikadenssi: 100 rpm
Keskisyke: 134 bpm
Maksimisyke: 165 bpm
Lähtö Seinäjoelta: n. klo 6 aamulla
Perillä Kuopiossa: n. klo 21 illalla
Keskituntinopeus: 27,2 km/h
Maksiminopeus: 49,7 km/h
Nousumetrit: 1768 m
Pisin nousu: 193 m

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi mittari: Garmin Edge 530

Sports Tracker vs. Strava, kumpi on parempi?

Raul Hellbergin maailmanennätykset Seinäjoella